Mist

Auteur Marijke A. Deege

Het 'wezen' van iets of iemand, is dat wat te zien blijft in de mist. Marcus leerde mij dat in de tientallen lessen die ik zo'n vijfendertig jaar geleden bij hem en Marijke volgde in het atelier.
Cilja Zuyderwyk, soc. pedagoog/andragoog

Mist

Met eindeloos geduld, maar vooral veel liefde voor mens en natuur, gaf Marcus mij aanwijzingen, nooit afbrekend en altijd rekening houdend met mijn eigen stijl. Hij leerde mij vooral kijken en liet me zien dat in ieder levend wezen iets moois schuilt dat de moeite waard is om vast te leggen in klei of was.

Talent is een geschenk, zowel Marcus als Marijke hadden dit cadeau omarmd. Met bewondering heb ik ook het harde werken gezien. Levensgrote beelden die in het atelier ontstonden en week na week groeiden tot levensgrote boeiende wezens.
Maar hoe krijg je het ‘wezen’ in het beeld. Hoe wordt een mens díe mens; hoe wordt een stier die ene stier die je voor ogen hebt. Dat is toveren met liefde en met eindeloos geduld modelleren, tot het zich uiteindelijk aan je openbaart.
Geduld, kijken en nog eens kijken, liefhebben en op tijd weten te stoppen zijn vaardigheden die mij door de beeldhouwlessen zijn geleerd. Het resultaat is belangrijk, maar de weg er naar toe is nog belangrijker

Cilja Zuyderwyk, consultancy, galeriehouder en auteur